Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Alle zaden verzamelen

Alle zaden verzamelen

Augustus is oogstmaand, niet alleen op het boerenland. Door zaden uit eigen tuin te oogsten kunnen we volgend jaar weer – en nog meer – van de mooie bloemen genieten. En u heeft er al snel te veel van, zodat u er ook andere tuinliefhebbers blij mee kunt maken.

Oogsttijd
Het zaad in zaaddozen, zoals die van papaver, akelei en koekoeksbloem, is rijp wanneer de doos bruin en droog is. Wanneer u de doos zachtjes schudt, kunt u de zaden horen rammelen. Doppen en peulen met zaden, zoals bij lupinen, siererwt (Lathyrus), slaapmutsje (Eschscholzia), eenjarige ridderspoor, tabaksplant (Nicotiana) en kattensnor, kunt u oogsten wanneer deze geelbruin en ingedroogd zijn. Zaden van korenbloem, kamille en goudsbloem plukt u zo van de stengel wanneer de bloemblaadjes afgevallen zijn. Wacht bij schermbloemigen, zoals engelwortel, dille en kervel, totdat alle zaden van één ‘scherm’ bruin en droog zijn en wrijf het zaad voorzichtig van het scherm of schud het boven een koffiefilter of envelop uit.

Oogst- en bewaartips

  • Als u gaat oogsten, moeten zaad, zaaddozen en -peulen goed droog zijn. Kies daarom een droge dag en oogst niet ’s ochtends vroeg als er nog dauw ligt.
  • Laat de zaden van tweejarige planten, zoals vingerhoedskruid, eventueel in een papieren zak narijpen op een donkere, luchtige plaats en zaai ze daarna zo snel mogelijk uit, want ze moeten voor de winter nog een bladrozet vormen.
  • Eenjarigen kunt u meteen ter plekke of op de gewenste plek weer uitzaaien, maar het is altijd verstandig wat zaden achter de hand te houden om ze volgend voorjaar uit te zaaien. Zo spreidt u ook de bloei ervan.
  • Verwijder losse blaadjes, kaf (door de gedroogde zaden en hun omhulsels een paar keer te zeven) en eventuele beestjes en bewaar het zaad droog, donker en koel (circa 15 C).
  • Vergeet niet de naam van de plant op elk zaadzakje of -bakje te schrijven.
  • Sommige zaaddozen zijn zó decoratief, zoals die van het juffertje-in-het-groen (Nigella), dat u ze ook, gedroogd en wel, in een mooi vaasje of flesje kunt zetten.
  • Mochten de zaden onverhoopt toch gaan schimmelen of niet ontkiemen, dan kunt u altijd in ons tuincentrum terecht voor een groot assortiment bloemzaden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...