Wie droomt er niet van een tuin vol kleurrijke bloemen!? Maar heb je al eens gefantaseerd over een tuin vol eetbare bloemen? Zo’n klein boeketje op je bord zorgt immers niet alleen voor kleur; het geeft je maaltijd in veel gevallen ook een bijzondere smaaksensatie. Eetbare bloemen bieden je een verrassende manier om kleur en smaak toe te voegen aan allerlei gerechten, vooral als je ze rechtstreeks uit je eigen tuin kunt plukken. Welke bloemen zoal in aanmerking komen? Dat lees je in deze blog!
Waar moet je op letten bij het plukken van eetbare bloemen?
Wist je dat de meeste eetbare bloemen het beste rauw kunnen worden gegeten? Dat betekent dat je ze, gewoon uit de tuin kan plukken en afspoelen met water. Bloemen smaken het lekkerst en zien er op hun best uit direct nadat ze zijn geopend. Belangrijk is dus goed je sier- of moestuin in de gaten te houden op verse bloeiers. Weet wel dat uiteraard niet elke bloem eetbaar is: sommige bloemen kunnen zelfs giftig zijn. Kies dus voor de bloemen op onderstaande lijst of doe zelf een onderzoekje om je veiligheid te garanderen.
Tip! Vermijd ook bloemen die zijn besproeid met een chemisch bestrijdingsmiddel, zoals een insecticide. Sowieso raden we altijd aan om voor biologisch geteelde planten te kiezen.
Top 10 eetbare bloemen
Wanneer je je tuin wilt verrijken met eetbare bloemetjes raden we aan één van onderstaande bloemen in jouw tuin te kweken:
- Goudsbloem
- Kamperfoelie
- Viool
- Oost-Indische kers
- Lavendel
- Munt
- Zonnehoed
- Anjer
- Daglelie
- Dropplant
De eetbare bloemen van de Echinacea
Misschien heb je al eens vernomen dat Echinacea een bekend geneeskrachtig kruid is. De helende eigenschappen hebben van deze plant een populair huismiddel tegen verkoudheid gemaakt. Ga je de zonnehoed planten? Doe dit dan op een plek met genoeg zonlicht. De bloemblaadjes zijn eetbaar en zullen een kleurrijke noot toevoegen aan je gerecht.
Eetbare viooltjes uit eigen tuin
Deze kleurrijke klassieker doet het goed in je tuin én op je bord. Violen hebben een milde zoete, grasachtige smaak. Gebruik ze wel alleen in koude gerechten; in een warme maaltijd gaat de smaak namelijk verloren. Zaai ze zelf tussen juni en augustus om het jaar erop van haar fleurige pracht te genieten.
Bloeiende kruiden
Je weet dat je maaltje naar een andere dimensie wordt gebracht bij het gebruik van de juiste kruiden, maar wist je dat er ook bloemetjes uit je kruid kunnen groeien? Munt, bieslook, salie en rozemarijn zijn allemaal voorbeelden van kruiden waar een mooie en lekkere bloem uit kan ontstaan. In de meeste gevallen smaken de bloemen een beetje hetzelfde als de blaadjes, maar dan net iets milder. Er zijn ook bloeiende groentes die je aan je moestuinplan toe kunt voegen! Kies voor bio kruiden om de kwaliteit de waarborgen en je uitleven met nieuwe smaak combinaties!
Planten met eetbare bloemen kopen bij Tuincentrum Poppelaars
Maak van jouw tuin een ware snoepwinkel door met bovenstaande planten aan de slag te gaan. De mogelijkheden voor het gebruik zijn eindeloos. Kom langs bij Tuincentrum Poppelaars en ontdek ons aanbod bloemenzaden en bio kruiden. Onze medewerkers assisteren je graag bij je zoektocht!