Ga voor een Scandinavische tuin: gezelligheid én rust in je buitenruimte

Heb je ooit gedroomd van een tuin waar je volledig tot rust kunt komen, zonder dat je concessies hoeft te doen aan stijl en gezelligheid? Dan is de Scandinavische tuin precies wat je zoekt! De Scandinavische landen staan bekend om hun minimalistische maar oh-zo-gezellige interieurstijlen, en deze trend vertaalt zich naadloos naar de buitenruimte. In deze blog nemen we je mee op een reis naar het noorden en laten we je zien hoe je een stukje Zweden, Denemarken of Finland naar je eigen tuin kunt brengen.

Wat is een Scandinavische tuin?

De Scandinavische tuin is een prachtige mix van eenvoud, functionaliteit en natuurlijke schoonheid. Stel je een rustige, rustieke omgeving voor, waar elke hoek zorgvuldig is ontworpen om een gevoel van kalmte en harmonie te creëren. Deze tuinen zijn geen plek voor tierelantijntjes of overbodige decoraties. Nee, hier draait het om de kracht van eenvoud:

  • Kenmerkend voor de Scandinavische tuin is het gebruik van rechte lijnen en strakke vormen. Geen ingewikkelde bochten of weelderige bloemperken, maar overzichtelijke, functionele ruimtes die tegelijkertijd een zekere warmte uitstralen.
  • Het kleurenpalet is subtiel en ingetogen: denk aan lichte tinten zoals pastelkleuren, lichtgrijs en wit.
  • Deze kleuren worden aangevuld met natuurlijke materialen zoals hout en steen, die een gevoel van tijdloze elegantie geven.

Maar maak je geen zorgen, de Scandinavische tuin is alles behalve saai! De focus ligt op het creëren van een serene en ontspannen sfeer, waarin je volledig kunt ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven.

Maak er een Scandinavische tuin van!

De Scandinavische stijl toepassen

Dus, hoe breng je dat Scandinavische gevoel naar je eigen tuin? We geven je een paar tips om van jouw buitenruimte een oase van rust en gezelligheid te maken!

1. Kies voor natuurlijk hout en simpele meubels

In de Scandinavische tuin is hout de koning. Kies voor lichtgekleurd hout, zoals beuken of esdoorn, voor je tuinmeubels, schutting en eventueel voor een vlonder. Denk aan eenvoudige, maar stijlvolle meubels met strakke lijnen. Een houten bankje met zachte, neutraal gekleurde kussens is de perfecte plek om je met een boek terug te trekken. En vergeet niet, eenvoud is hier de sleutel. Geen overdaad aan accessoires, maar een paar zorgvuldig gekozen stukken die comfort en stijl uitstralen.

2. Verlichting voor de gezellige sfeer

De Scandinavische winters zijn berucht om hun donkere dagen, en daarom is verlichting in de tuin een essentieel onderdeel. Maar we hebben het niet over felle, kille lampen. Nee, hier draait het om zachte, warme verlichting die een gezellige sfeer creëert. Hang wat eenvoudige lantaarns op, of kies voor een paar strategisch geplaatste solar buitenlampen met een zachte gloed. Een tuinhaard of vuurkorf mag ook niet ontbreken. Sfeervolle verlichting zorgt ervoor dat je ook in de avonden van je tuin kunt genieten – en we weten allemaal dat er niets gezelliger is dan een paar kaarsen of lantaarns in de schemering.

Maak er een Scandinavische tuin van!

3. Natuurlijke uitstraling - ga voor groen!

Een Scandinavische tuin is natuurlijk groen, maar op een ingetogen manier. Ga voor planten die weinig onderhoud vergen en die passen bij de natuurlijke, rustieke uitstraling. Denk aan winterharde grassen, varens en kleine struiken die je tuin een natuurlijke, wilde look geven zonder dat het rommelig wordt. Voeg een paar potten met lavendel of kruiden toe voor wat subtiele kleuren en geuren, maar houd het vooral simpel. Less is more.

4. Minimalistische decoratie: een stijlvolle aanpak

Wat betreft decoratie, blijf trouw aan het minimalisme. Een paar stijlvolle accessoires, zoals een grote stenen pot of een eenvoudig vogelhuisje, kunnen een groot verschil maken zonder de rust te verstoren. Gebruik natuurlijke materialen voor je tuinkussens en plaids. Het draait allemaal om het creëren van een sfeer waarin je kunt ontspannen, zonder dat er teveel afleiding is.

Creëer jouw Scandinavische oase

Een Scandinavische tuin is meer dan alleen een buitenruimte; het is een plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Met een paar simpele stappen en een beetje inspiratie kun je je eigen tuin transformeren in een rustgevende oase vol gezelligheid. Denk aan lichtgekleurd hout, strakke lijnen, zachte verlichting en een ingetogen kleurenpalet – en voor je het weet, zit je in je eigen tuin te genieten van die serene Scandinavische sfeer. Kom langs in ons tuincentrum in Breda en shop de ingrediënten voor jouw droomtuin.

Skål för din nya trädgård! (Proost op je nieuwe tuin!)

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Herfsttoppers: siergrassen!

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...