Vandaag zijn wij helaas gesloten

Woonplant van de Maand juli: Ficus Gingseng

Woonplant van de Maand juli: Ficus Gingseng

In juli is de Ficus Ginseng, of Ficus microcarpa, de Woonplant van de maand. Een mooie aanleiding om deze plant eens wat extra aandacht te geven en u te informeren met wat leuke feitjes en praktische tips over deze prachtige kamerplant!

Het verhaal van de Ficus Ginseng
De naam Ficus is Latijn voor vijg. De Ficus groeit in (sub)tropische gebieden in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Naast het geslacht Ficus zijn er nog een aantal economisch interessante gewassen binnen dezelfde familie: Moerbei (Morus = voedselplant voor de zijderups), hennep (Cannabis sativa = vezel- en olieplant), hop (Humulus lupulus = kruidenplant en smaakstof voor bier) en de rubberplant, Ficus elastica.

Productie van de Ficus Ginseng
De Ficus Ginseng wordt gekweekt in China en Maleisië, Ginseng is Chinees voor ‘wortel’. Het duurt jaren om de grilligheid van de wortelstronk te vormen, daarna wordt de kleinbladige Ficus op de wortelstronk geënt. Met veel geduld wordt de plant gesnoeid waardoor de bonsai-achtige vorm ontstaat. Nederlandse kwekers importeren de planten vervolgens, kweken deze af en verhandelen ze. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Ficus Ginseng?

  • Potmaat en stam. Let op de pot- of schaalmaat en of de plant daarin goed is geworteld. Check ook de groeiwijze en vorm van de stam en hoeveel enten hierop zijn geplaatst. 
  • Omvang en leeftijd. Kijk goed naar de dikte, hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de planten. 
  • Kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk te letten op kwaliteitsaspecten: de planten dienen voldoende afgehard te zijn. Bladval kan ontstaan door lichtgebrek, vooral in winter. 
  • Gezondheid. De Ficus Ginseng moet vrij zijn van ziekten en plagen: let vooral op wol-, dop- en schildluis. 

Ficus Ginseng-assortiment
Ficus Ginseng is uniek in het assortiment van het geslacht Ficus. De plant is herkenbaar aan zijn groene bladeren met de afgestompte bladpunt. Dit in tegenstelling tot de Ficus benjamina die een uitgetrokken bladpunt heeft. Qua assortiment is er dus geen keuze, maar qua verschijningsvorm wel: van kleine miniplantjes tot heuse bomen, allemaal herkenbaar aan de uit de wortel groeiende groene bladeren. Vaak worden de planten ook als bonsai verhandeld. 

Verzorgingstips voor consumenten
Ficus Ginseng vraagt een lichte standplaats zonder felle zon. Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. Geef dus regelmatig, laat de potkluit nooit uitdrogen. De plant kan zelfs in de zomer ook een tijdje buiten staan, mits de temperatuur niet beneden de 12-15 graden Celsius komt. In de winter minder water geven en met rust laten bij 12-15 graden Celsius. Geel, bruin of lelijk blad kan worden weghalen. De bladeren van de plant kunnen gesnoeid worden in de lichtarme maanden, om de Ficus mooi in model te houden. De wortels hoeven niet gesnoeid te worden.

Creatieve tips voor de Ficus Ginseng
Ficus Ginseng is een beauty in verschillende interieurs, van modern en trendy tot stijlvol klassiek. Een combinatie met een passende pot qua kleur en vorm maakt de plant erg aantrekkelijk en sierlijk in iedere huiskamer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...