Vandaag zijn wij helaas gesloten

Wespen uit de tuin verjagen!

Wespen uit de tuin verjagen!

De zomer is de tijd van zon, terrasjes, barbecueën en…  de wesp. Net als je lekker buiten zit met een hapje en een drankje, komt dit vervelende insect je rust verstoren. Bloedirritant en als je allergisch voor wespen bent, ook nog eens gevaarlijk. Gelukkig bestaan er goede manier om deze dieren uit je tuin te weren. Lees hier hoe je effectief van wespen af kunt komen.

Wees geen wespenlokker                                              
Wespen komen af op jouw eten en drinken: vooral vlees en zoetigheid vinden ze heerlijk. Maak je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor wespen door je voedsel goed af te dekken of binnen te zetten. Breng ook op tijd je vuilniszakken weg en zorg dat je je afvalbak goed afsluit. Tussen het vuilnis zit namelijk van alles wat wespen heerlijk vinden. Vermijd verder het dragen van felgekleurde kleding of zoete parfum, want anders denken ze dat jij een bloem bent.

Wespen verjagen met geur
Heb je nog steeds last van wespen in je tuin? Dan moet je ze actief verjagen met geur. Wespen hebben een hekel aan de geur van kruidnagel. Steek een aantal kruidnagels in een halve citroen of sinaasappel, of leg de kruidnagels in een bakje azijn. Ook water met ammoniak zou wespen op afstand houden, net zoals het branden van een stokje wierook.

Wespen afschrikken met een wespennest
Een simpele maar buitengewoon doeltreffende manier om wespen te verjagen, is het ophangen van een nepwespennest. Als wespen bij dit ‘wespennest’ in de buurt komen, denken ze in het territorium van andere wespen te zijn beland en maken ze dat ze wegkomen. Je kunt deze truc uithalen met de speciaal hiervoor ontwikkelde ‘waspinator’ of door er zelf eentje in elkaar te knutselen.

Het nepwespennest kun je het best zo vroeg mogelijk in het seizoen ophangen, maar ook later zijn ze nog effectief – al heeft het natuurlijk weinig zin om dit nest pal naast een bestaand wespennest te plaatsen. Het nepwespennest is de ideale oplossing om wespen te verjagen: het is makkelijk, goedkoop en niet schadelijk voor dier of milieu!

Wespenval maken
Een minder vredelievende oplossing is het plaatsen van een wespenval. Deze kun je in stijlvolle uitvoeringen kopen, maar je kunt zo’n val ook heel gemakkelijk zelf maken. Knip de hals van een fles los, haal de dop eraf en plaats deze hals ondersteboven in de fles. Vul de val met zoete vloeistof, zoals honing of siroop. Wespen zullen hierin kruipen, maar vervolgens niet meer hun weg naar buiten kunnen vinden en uiteindelijk verdrinken. Zorg wel dat je je wespenval wat verderop in de tuin zet, want de vallen trekken ook extra wespen aan.

Wespen bestrijden met de elektrische vliegenmepper
Wil een bepaalde wesp je maar niet met rust laten, sla hem dan nooit met een krant of met een vliegenmepper. Hier worden ze alleen maar agressief van. Je kunt beter een elektrische vliegenmepper gebruiken: door de schok zal de wesp dood of in ieder geval versuft zijn. Controleer wel goed of de wesp echt dood is, of dat je het karwei nog op een andere manier af moet maken.

Gebruik deze methode alleen als het echt nodig is en ga niet op ‘wespenjacht’. Wespen zijn nuttige beestjes die veel andere irritante insecten, zoals muggen, opeten. Kijk ook uit dat je geen bijen of hommels raakt, want deze vriendelijke dieren zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen (en zijn er al helemaal niet op uit om jouw eten te verorberen).

Wespennest bestrijden
Heb je een wespennest in (de buurt van) je huis? Ga dit nest dan nooit zelf bestrijden! Een professionele ongediertebestrijder weet precies hoe je een wespennest veilig en effectief moet verwijderen. Als je zelf een wespennest  gaat dichtmaken, zullen de wespen net zo lang blijven knagen tot ze een uitgang hebben gevonden. Wespen doen alles om hun nest te beschermen, dus je wilt er niet aan denken hoe boos ze zullen zijn als je poging om hun nest te saboteren is mislukt! Schakel dus altijd een erkende ongediertebestrijder in.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hoeveel lampjes in de kerstboom?

Hoeveel kerstlampjes heb je nodig voor in de boom? En welke soorten kerstverlichting zijn er?

Lees meer...
Winterbloeiers voor meer kleur

In deze blog leer je meer over vijf winterbloeiers die jouw tuin doen stralen, zelfs in de koudste maanden.

Lees meer...
De 5 mooiste kerstplanten voor binnen

In deze blog ontdek je de vijf mooiste kerstplanten voor binnen die je niet mag missen.

Lees meer...
Amaryllis: dé blikvanger tijdens de feestdagen

De Amaryllis, met haar majestueuze bloemen en elegante uitstraling, is een geliefde plant onder bloemenliefhebbers.

Lees meer...